De modellen

Misschien bent u al helemaal thuis in de Land-Rover geschiedenis, maar misschien bent u zich nog aan het oriënteren welke modellen er zijn en welke u het meeste aanspreken.

 

Vandaar dat ik hier eerst een kort stukje geschiedenis vertel en een modellenoverzicht geef zodat u een meer inzicht in het merk krijgt.

 

Het ontstaan van de Land-Rover

Na de Tweede Wereldoorlog was er in de industrie een tekort aan staal in Engeland. Nu was het zo dat bedrijven die voldoende exporteerden ook grotere staalvoorraden kregen toegewezen.

 

De Rover fabriek was hierom op zoek naar een model dat ze tijdelijk voor de export konden produceren om in aanmerking te komen voor deze staaltegoeden.

 

De gebroeders Maurice en Spencer Wilks bespraken deze kwestie tijdens een vakantie op hun verblijf in Anglesey. Ze kwamen tot de conclusie dat er eigenlijk geen terreinauto op de markt was voor landbouwers: een terreinwagen die alle taken op de boerderij kon vervullen. Een dergelijke terreinwagen zou net zo capabel moeten zijn als de Willy’s Jeep, maar moest ook civiel ingezet kunnen worden. En zo was het idee voor de Land-Rover geboren en werden de eerste schetsen in het zand getekend. Het type werd op 30 april 1948 op de RAI in Amsterdam geïntroduceerd en dat jaar kwam de productie op gang.

 

In de categorieën wordt de ontwikkeling en de hoofdkenmerken van de verschillende Series kort toegelicht.